bedrijfsfinanciering, financiering, Weert, Roermond, Limburg, Midden-Limburg, crowdfunding, alternatieve financiering, lease, bank, factoring, informal investor, bijzonder beheer, kredietunie, Sander Kuijpers, de financieringsadviseur, smitsvandenbroek, stapelfinanciering, regisseur

Recent behandelde ik in mijn blog de 6 redenen om uw financiering via crowdfunding te regelen. Net als alle andere financieringvormen is ook crowdfunding niet geschikt voor alle ondernemers. In deze blog neem ik u mee in de nadelen van het regelen van uw bedrijfsfinanciering via crowdfunding.

Nadeel 1: Kijkje in de keuken noodzakelijk

Voor een succesvol crowdfunding traject is het noodzakelijk dat u investeerders een kijkje in uw keuken geeft. Dit is niet voor alle branches gepast. Ook vinden niet alle ondernemers dit prettig. U moet er tegen kunnen dat de buitenwereld zich een mening vormt over uw bedrijf. En via social media deze mening ook ventileert.

Nadeel 2: Alleen middellange leningen

Het aanbod aan financieringsvormen via crowdfunding is beperkt. Via crowdfunding is het op dit moment alleen mogelijk geld op te halen in de vorm van een lening. Deze lening heeft een looptijd van maximaal 7 jaar. Dit maakt crowdfunding ongeschikt als uw behoefte heeft aan een krediet in rekening courant of als u een bedrijfspand wilt kopen.

Nadeel 3: Stabiliteit platforms

Crowdfunding voor bedrijven bestaat in Nederland sinds 2011. Inmiddels zijn in Nederland bijna 100 crowdfundingplatforms actief. Niet al deze platforms zullen overleven. Welke de winnaars zijn, zal de toekomst uitwijzen. Ben dus kritisch in welk platform u kiest.

Nadeel 4: Geld via crowdfunding is duur

Bij crowdfunding moet u denken aan een rentepercentage tussen de 6% en 8%. Hiernaast betaalt u kredietbeoordelingskosten, contractkosten, administratiekosten en een succes fee aan het platform.

Opgeteld is dit een behoorlijk bedrag. Zeker als u de rentepercentages vergelijkt met de percentages die banken vragen voor een woonhuisfinanciering. Deze vergelijking gaat echter mank. Uw financier krijgt van u bij een woonhuisfinanciering uw huis als onderpand. Bij crowdfunding gaat het om een ongedekte lening. De kosten van crowdfunding kunnen zich prima meten met vergelijkbare financieringen voor ondernemers.

Weegt u eens de voor- en nadelen van crowdfunding af. Is crowdfunding dan mogelijk iets voor u? Laat het me weten.

Sander Kuijpers | s.kuijpers@smitsvandenbroek.nl | 06 – 53 83 13 23ongeschiktongeschiktbedrijfsfinanciering, financiering, Weert, Roermond, Limburg, Midden-Limburg, crowdfunding, alternatieve financiering, lease, bank, factoring, informal investor, bijzonder beheer, kredietunie, Sander Kuijpers, de financieringsadviseur, smitsvandenbroek, stapelfinanciering, regisseurbedrijfsfinanciering, financiering, Weert, Roermond, Limburg, Midden-Limburg, crowdfunding, alternatieve financiering, lease, bank, factoring, informal investor, bijzonder beheer, kredietunie, Sander Kuijpers, de financieringsadviseur, smitsvandenbroek, stapelfinanciering, regisseur