bedrijfsfinanciering, financiering, Weert, Roermond, Limburg, Midden-Limburg, crowdfunding, alternatieve financiering, lease, bank, factoring, informal investor, bijzonder beheer, kredietunie, Sander Kuijpers, de financieringsadviseur, smitsvandenbroek, stapelfinanciering, regisseurBanken zijn onvoldoende bereid te financieren en spaargeld op de bank brengt erg weinig op. Daarom zijn ondernemers op zoek naar alternatieve financieringsvormen en (ex-)ondernemers met geld op zoek naar investeringsmogelijkheden. Waar moet je nu op letten als je overweegt een informal investor aan te trekken?

Wat is een informal investor?

Informal investors zijn (ex-)ondernemers die andere ondernemers één-op-één financieren. Je kunt hierbij onderscheid maken tussen collega-ondernemers en business angels. Met collega-ondernemers worden nog actieve ondernemers bedoeld, waarvoor het financieren van andere ondernemers geen hoofdactiviteit is. Hun insteek is vaak het helpen van een collega-ondernemer. Het maken van rendement op de investering komt op de tweede plaats. Een business angel is een ex-ondernemer die structureel investeert in ondernemingen. Het is voor hem een manier om actief te investeren met als insteek rendement maken. Bij informal investors heb je het over investeringen tot maximaal € 250.000,-. Naast geld brengen deze (ex-)ondernemers ook een netwerk en een schat aan ervaring mee wat erg waardevol kan zijn voor je bedrijf.

Tip 1: Leg afspraken goed vast

Wanneer je een financiering vindt via een bank of bijvoorbeeld Qredits, dan zorgt de financier voor het professioneel vastleggen van de afspraken. Met een informal investor moet je de afspraken zelf vastleggen. Leg in ieder geval de volgende zaken vast:

  • Wie leent er van wie? Leen jij als privé persoon, of leent je BV? Leen jij van de informal investor privé of via bijvoorbeeld zijn holding?
  • Leg wat je mondeling bespreekt vast op papier. Je zult er verstelt van staan hoe iedereen vanuit zijn eigen perspectief de mondelinge afspraken interpreteert.
  • Maak afspraken over wat je doet als één van de partijen zijn afspraken niet nakomt. Handel er dan ook naar!
  • Wat je in detail kunt afspreken, spreek dat ook in detail af. Als je afspreekt een bedrag in 10 termijn terug te betalen, leg dan vast op welk moment je welk bedrag terug betaalt.

Tip 2: Maak helder wat je naast de investering verwacht van de informal investor

Een informal investor kan van grote waarde zijn voor je bedrijf via zijn expertise, inzichten en netwerk. Maak helder met elkaar wat je wel of juist niet van elkaar verwacht. Als jij verwacht dat je investeerder wekelijks tijd voor je vrijmaakt of jou introduceert bij zijn relaties, spreek dat dan uit.

Tip 3: Botsende karakters

Een financiering verkrijgen bij een bank is onpersoonlijk. Zolang je de afspraken die je maakt nakomt, acteert een bank op afstand. Bij het geld van de informal investor komt er ook een persoon mee. Een persoon die zich in meer of mindere mate actief bemoeit met het geld dat hij heeft geïnvesteerd. Steek vooraf voldoende tijd in het kennis maken met elkaar. Leer elkaars eigenzinnigheden en karaktertrekken kennen. Beslis dan pas of je met (het geld van) die andere persoon in zee wilt.

Tip 4: Weet waarom de ander het doet

(ex-)Ondernemers hebben verschillende motieven om te investeren in jouw bedrijf. Er zijn ondernemers die het een goed gevoel geeft om een collega-ondernemer te helpen met een beetje geld en goede raad. Er zijn ook ondernemers die een informal investment zien als een onderdeel van hun investeringsmix. Zij beleggen bijvoorbeeld ook in vastgoed of op de beurs. Het motief om als informal investor te investeren is mede bepalend voor het karakter van de relatie tussen jou en je investeerder. Ken het motief van je investeerder en pas je verwachtingen daarop aan.

Tip 5: Aandelen of lening?

Op welke wijze een informal investor investeert kan zeer divers zijn. Er zijn er die een minderheidsaandeel willen, er zijn er die bereid zijn een achtergestelde lening te verstrekken, er zijn er die een reguliere lening verstrekken. Ik ken zelfs investeerders die een financieringsruimte afspreken waarbinnen je als ondernemer naar gelang je behoefte gebruik van kunt maken. Een soort krediet in rekening courant. Het is belangrijk te weten welke financieringswijze bij jouw wensen en behoefte past en daarbij passend een informal investor te zoeken.

Heb je een goed plan en denk je dat een informal investor daarbij past? Laten we hierover sparren.

Sander Kuijpers | s.kuijpers@smitsvandenbroek.nl | 06 – 53 83 13 23bedrijfsfinanciering, financiering, Weert, Roermond, Limburg, Midden-Limburg, crowdfunding, alternatieve financiering, lease, bank, factoring, informal investor, bijzonder beheer, kredietunie, Sander Kuijpers, de financieringsadviseur, smitsvandenbroek, stapelfinanciering, regisseur