bedrijfsfinanciering, financiering, Weert, Roermond, Limburg, Midden-Limburg, crowdfunding, alternatieve financiering, lease, bank, factoring, informal investor, bijzonder beheer, kredietunie, Sander Kuijpers, de financieringsadviseur, smitsvandenbroek, stapelfinanciering, regisseur

 

Veel ondernemers laten hun plannen in de la liggen als de bank ‘nee’ zegt. Sterker nog: veel ondernemers leggen hun plannen niet eens voor aan hun bank. Zonde. Wist u dat er voor elk goed plan een alternatief is?

In de afgelopen jaren spraken de banken en MKB ondernemers elkaars taal steeds minder. De kredietcrisis heeft deze verwijdering versterkt. Gedwongen door de crisis hebben de banken hun aandacht verlegd naar de interne organisatie: de gevolgen van internet, reorganisaties en de derivatenproblematiek vroegen alle aandacht. Ook hebben de overheid en de centrale bank een stortvloed aan regels over de banken heen gestort. Logisch dat er geen tijd meer was voor de klant. En juist in de tijd van teruggang hadden ondernemers aandacht en extra krediet nodig. De taalkloof werd hierdoor steeds groter. Vroeger was bankieren saai. Maar tegenwoordig lijkt iedereen een mening te hebben over bankiers. En die is meestal niet positief.

Dit al jaren durende proces in combinatie met de toegenomen mogelijkheden van internet heeft ruimte geboden voor een nieuwe markt. De markt van alternatieve financieringsvormen.  Denk hierbij aan crowdfunding. Deze vorm geeft invulling aan de behoefte aan een transparante verhouding tussen ondernemer en financier. Denk aan kredietunies. Deze vult de behoefte aan relatiebankieren en partnerschap in. Denk aan microkrediet. Waar de startende ondernemer welkom is.

Ook al bestaande financieringsvormen staan opnieuw in de belangstelling. Denk aan informal investors, handelsfinanciering en ketenfinanciering.

Met dank aan de kredietcrisis en ondernemende financiers is het aantal financieringsvormen flink uitgebreid. En deze financieringsinnovaties staan zeker nog niet stil! Ik durf daarom de stelling aan:

‘Het is niet meer de vraag óf je financiering krijgt, maar welke financieringsvorm je kiest’

Het enige dat je nodig hebt zijn een goed plan en kennis van welke financieringsvorm bij je past.

Sander Kuijpers | s.kuijpers@smitsvandenbroek.nl | 06 – 53 83 13 23