Factoring worstelt nog steeds met een imagoprobleem. Het zou duur zijn, het zou alleen geschikt zijn voor bedrijven met omzetten van vele miljoenen en klanten zouden bij te laat betalen agressief benaderd worden. Feit is, dat de kwaliteit en mogelijkheden van factoring de afgelopen jaren enorm zijn toegenomen. Zo sterk zelfs dat ik de stelling aan durf: factoring is beter dan een financiering bij de bank.

Wat is factoring precies?

Met factoring krijg je financiering op basis van de facturen die je hebt verstuurd, maar die nog niet door je klant zijn betaald. Het is dus een voorfinanciering van je omzet. Er zijn twee varianten van factoring: full service factoring en American factoring. Bij American factoring verkoop je de factuur aan de factormaatschappij. Deze neemt het risico dat je klant niet betaalt van je over en vraagt hier een percentage van de factuur voor. Binnen enkele dagen krijg je de beschikking over het gefactureerde bedrag minus de afgesproken kosten. Je kunt zelf bepalen welke facturen je wel of niet laat financieren. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen bestaande klanten die tijdig betalen niet te laten financieren. En nieuwe klanten of klanten die laat betalen wel. De kosten bedragen 3% tot 6% van de factuur. Inmiddels is er een factoringoplossing voor bijna alle ondernemers.

Wat kun je met factoring wel, wat je met een financiering bij de bank niet kunt?

De factormaatschappij kijkt naar de kredietwaardigheid van je klant. Niet naar die van jou.

Dat betekent dat er geen ellenlange procedure vooraf gaat aan het besluit om te financieren. Binnen 48 uur heb jij je geld op de bank staan. Je hoeft niet de discussies met je bank aan te gaan over of het nu wel of juist niet goed gaat met je bedrijf.

Er zit geen limiet aan de hoogte van je financiering

Met je bank spreek je altijd een maximum voor je lening of krediet af. Maar stel nu dat je groeit? Of een grote klant binnen haalt? Of een laat betalende klant hebt? Dan moet je weer met de bank aan tafel. Met al het gedoe, vragen en kosten van dien. En dan is het nog maar afwachten of de bank wel wil bijfinancieren. Ook als je juist minder ruimte nodig hebt blijven je kosten voor je krediet of lening toch doorlopen. Een financiering via factoring groeit met je omzet mee. Ook betaal je alleen maar kosten als je een factuur verkoopt.

Je hoeft je geen zorgen meer te maken of je klant betaalt

‘Tien keer per dag op de rekening kijken of dat ene bedrag inmiddels is bijgeboekt. Shit, weer niet. Ga ik nog een dag wachten? Of is het nu echt tijd om boos naar die belangrijke klant te bellen? Hoe zal die reageren? Verlies ik deze klant dan? Neem ik dat risico?’

Is dit herkenbaar voor je? Zeker grote bedrijven en de overheid kennen vaak hele ruime betalingstermijnen. Met factoring heb je het geld binnen 48 uur en maakt de factoringmaatschappij zich zorgen over de betalingstermijn. Ook nemen zij het risico van niet betalen door de klant van je over.

Altijd passend gefinancierd

Je kunt zelf kiezen welke klanten je door de factormaatschappij laat financieren. Je kunt er zelfs voor kiezen welke facturen je laat financieren. Zo ben je dus altijd gefinancierd zoals jij dat wilt. Bij een bank daarentegen moet je ver van tevoren bepalen welke financiering passend bij je bedrijf is. Aanpassing in de loop van de tijd kosten veel moeite en geld. Seizoenspieken kunnen niet opgevangen worden. Of hebben tot gevolg dat je het hele jaar een hoge financiering hebt met bijbehorende kosten.

Ook internationaal

Doe je zaken in bijvoorbeeld België of Duitsland? De bank geeft geen kredietlimiet op basis van buitenlandse debiteuren. Factormaatschappijen kunnen dat wel.

Maar…. is factoring niet duurder dan een financiering bij de bank?

Uit onderzoek blijkt, dat de kosten van factoring de belangrijkste reden voor ondernemers is om niet met factoring te werken. Opvallend is echter, dat het overgrote deel van de ondernemers niet weet wat het kostenverschil is. Welke van de twee goedkoper is, verschilt per onderneming. Ook is dit afhankelijk van welke kosten en opbrengsten je meeneemt in de berekening.

Ik durf de stelling aan, dat als je nu veel tijd kwijt bent aan debiteurenbeheer of als je een voorspelbaar seizoenspatroon hebt, groeit, inkoopvoordelen kunt bedingen, sterke klanten hebt of internationaal zaken doet, factoring beter is dan een financiering bij de bank.

Wil je weten of mijn bewering voor jouw onderneming geldt? Bel me.

Sander Kuijpers | s.kuijpers@smitsvandenbroek.nl | 06 – 53 83 13 23