Vorige week organiseerde de Kamer van Koophandel de Week van de Financiën. Tijdens 5 regionale bijeenkomsten kwamen ondernemers alles te weten over geldzaken die hun ambitie waar kunnen maken. Wat leverde dit op?

Wat is de Week van de Financiën?

De bijeenkomst in Eindhoven was bij Igluu in de Lichttoren. Onder grote belangstelling van ondernemers vonden er maar liefst 25 sessies plaats. Deze sessies waren verdeeld in drie thema’s: Hoe krijg je meer grip op je eigen financiën, welke financieringsmogelijkheden zijn er en hoe bereid ik succesvol een financieringsaanvraag voor. Vele financiële dienstverleners informeerden ondernemers over de mogelijkheden.

Sneller betaald krijgen is minder financiering nodig hebben

Een opvallende sessie was die van Betaalme.nu. Dit initiatief zet grote bedrijven en overheden aan de facturen van MKB’ers sneller te betalen. Het doel is dat alle facturen van MKB’ers binnen 30 dagen worden betaald. Recentelijk is één van mijn relaties failliet gegaan (mede) als gevolg van het éénzijdig oprekken van de betalingstermijn door zijn klant. Snel betaald krijgen betekent minder behoefte aan werkkapitaal. En dus minder behoefte aan financiering. Ik kom extreem lange betaaltermijnen met name tegen in de bouwsector. Helaas zie ik bij de partners van Betaalme.nu nog geen grote bouwbedrijven…

Financieringsmogelijkheden nemen toe

Wat me ook duidelijk is geworden is de toenemende verscheidenheid aan financieringsmogelijkheden. Tijdens de Week van de Financiën passeerden er diverse de revue. Ik wil er hier drie met name noemen. Qredits financiert ondernemers met een financieringsvraag tot € 250.000,-. Hiermee vullen ze een gat dat door de grootbanken steeds meer wordt open gelaten. Spotcap financiert ondernemers die tijdelijk een financiering nodig hebben. Denk aan een groot project of het aankopen van voorraad. Je krijgt maximaal € 250.000,- met een looptijd tot 15 maanden. En tenslotte vergeet de mogelijkheden die de overheid biedt niet. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) presenteerde haar mogelijkheden als financier en subsidieverlener voor ondernemers.

De Week van de Financiën was uitstekend georganiseerd, zeer informatief en druk bezocht. Volgend jaar weer?